2019-11-04 13:26:46• hírek • Bede Emőke

Saját költségvetésből kell megvásárolni a Szatmár Megyei Könyvtár leendő épületét

A Szatmár Megyei Tanács kénytelen saját költségvetéséből megvásárolni a Megyei Könyvtár leendő épületét, miután a kormány visszavonta az erre a célra kiutalt összeget, 12 millió lejt – osztotta meg a hírt nemrégiben hivatalos Facebook-oldalán az intézmény.

„A megyei tanácsosok az elmúlt hét során megszavazták a költségvetés átszervezését: a könyvtár működéséhez szükséges összeg egy részét az új épület megvásárlására csoportosították át. A kormány határozatban helyezte hatályon kívül a 2019-es országos költségvetés azon pontját, melyben 12 millió lejt utalt a leendő könyvtárépület megvásárlására és üzembe helyezésére” – olvasható a bejegyzésben.
 

Amint arról korábban beszámoltunk, a helyzet mielőbbi megoldásért kiált, hiszen a jelenleg használt épület bérleti díja irreálisan magas, havonta 10.000 eurót emészt fel, ugyanakkor sem logisztikai, sem higiéniai szempontból nem megfelelő a helyszín. A jelenlegi könyvtár 5600 négyzetméternyi helyen üzemel, viszont ez azt jelenti, hogy padlótól a plafonig állnak minden arra alkalmas helyen a könyvek. Amint az a megyei tanács honlapján is elérhető felhívásból kiderült, olyan megvásárlásra ajánlott épületet kerestek, amelyek megfelelnek a kulturális intézmény igényeinek, és alkalmas a mintegy 450 ezer könyv és dokumentum befogadására. Elhelyezkedése szempontjából a város A vagy B zónájában kell lennie, jogi szempontból pedig rendezett tulajdoni viszonnyal kell rendelkeznie az ingatlannak. Az épületnek minimális hasznos felülete 2400 négyzetméter kell legyen, legfeljebb 4 emeleten.


A Szatmár.ro értesülései szerint három épület került bele a kalapba. Az egyik az egykori Luceafarul mozi épülete, mely jelenleg a dialízisközpontnak ad otthont, a másik a 17-es lakónegyedben található Dana komplexum, de szóba kerülhet akár a város szívében található Ankora is, mely egyébként jelenleg is eladóként van meghirdetve az egyik legnépszerűbb apróhirdetési oldalon.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: